Search:

duminică, 14 iunie 2009

Impozit pe idei

Observ ca in ultima perioada se discuta in mod constant despre criza economica mondiala, este practic un subiect de coversatie de-a dreptul oportun si viabil pentru o discutie usoara la o cafea cu o cunostinta noua sau chiar si cu un amic mai vechi in momentul cand ne regasim in pana de idei. Intrebarea existentiala ce va naste aceasta discutie este: "Cand se termina criza?". Am impresia ca in cel mai scurt timp acesta intrebare va inlocui cu un nesperat succes acea banala "La voi cum e vremea?". Clar e un subiect care va aduce in prim plan toate cunostintele noastre temeinice despre economia mondiala si politicile guvernamentale de relansare economica precum si acele profetii fantasmagorice ale unor moguli clarvazatori cu lipici la media.
Foarte reusita mi s-a parut ideea Guvernului cu impozitul forfetar; Ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, a declarat ca impozitul minim (forfetar) este o masura temporara si ar putea fi anulat din toamna, in functie de performantele economice. De asemenea, ministrul afirma recent ca impozitul forfetar este o masura eficienta de scoatere a economiei gri la suprafata, insa acesta ar trebui aplicat de anul viitor, pentru ca acest impozit ar putea omori respectivele IMM-uri in actualele conditii economice.
Concluzia ce se extrage din aceasta situatie este urmatoarea: cum impozitul forfetar este se impune incepand cu 1 Mai 2009 rezulta ca nu vom mai avea deloc evaziune fiscala in Romania, caci aceasta boala a sistemului economic de la noi din tara si-a gasit un inamic feroce: impozitul forfetar. Unii dintre noi am putea zice ca este o masura puerila ce dovedeste incapacitatea statului de a atrage fonduri banesti din alte surse, decat din sugrumarea unor mici intreprinzatori si asa fictivi sau insignifianti pe piata; macar sa ii lichidam de tot, caci "aici sunt banii dumneavoastra".
Propunerea mea legislativa pentru iesirea din criza este un alt tip de impozit, unul mult mai original decat anterioarele: impozitul pe idei. Cu siguranta ar fi o sursa de venit foarte activa si ar scoate din limbajul nostru acea gluma cum ca oamenii care au multe idei sunt idioti; ba pardon, sunt idealisti, dar de acum sunt pe banii lor, caci o sa le iasa din cap si ultima idee de afaceri pentru ca ideea costa si de materializat...cam greu daca nu faci bani macar pentru darile la stat. Imaginati-va ce impozit trebuia sa plateasc acel idealist care a dezvoltat ideea impozitului forfetar... Am zis!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu