Search:

duminică, 14 iunie 2009

Pasiunile mele

Sunt sigur ca fiecare dintre noi are pasiuni; unora ne place fotbalul, altora viata de noapte, lectura, netul, bla bla bla... Eu unul, mai comod de fel, am decis de cand eram mai mic sa am ca pasiune istoria. Cel mai probabil m-a ales ea pe mine, caci eu eram incapabil sa-mi exprim consimtamantul la 3 ani.
Totul a inceput atunci cand una dintre matusile mele, invatatoare in satul bunicilor unde mi-am petrecut copilaria mi-a citit cateva povesti ca sa adorm. Partea frumoasa a povestilor era aceea ca nu erau la fel de plictisitoare ca cele ale bunicii, cu feti frumosi si zane, zmei si pasari fermecat. Se pare ca inca de mic am avut o oarecare antipatie fata de acele idei care-mi par nerealizabile sau nematerializate in lumea noastra concreta. Revenind, povestile cu care incerca sa ma adoarma aveau pesonaje reale, fapte reale, usor digerabile de un copil de varsta mea. Pe parcursul povestirii intrebarile mele curgeau sir, si raspunsul la ele nu a fost niciodata "ca asa zicea povestea...", ci o detaliere mai exacta a oamenilor aceia si actiunilor intreprinse de ei. Personaje de genul Traian si Decebal, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Vlad Tepes sau Mihai Viteazul, eroi populari ca Toma Alimos, Baba Novac(credeam pe atunci ca e vb despre o femeie), sau Pintea Haiducul mi-au invadat copilaria, dar intr-un mod placut si cu totul construciv, caci va garantez ca ma impingeau sa gandesc mult mai mult decat o poate face acum Warcraft-ul sa CounterStrike-ul la copii din ziua de azi. Pe masura ce am crescut si am inceput sa intalnesc acele personaje si la orele de istorie am capatat o sete de cunoastere mai mare, o putere de intelegere in conformitate cu varsta si mi-am imbogatit tot mai mult cunostintele. Pasiunea a dat tonul, respectabila doamna profesoara de istorie din scoala generala a descoperit aceasta pasiune si uneori pierdea o ora intraga pentru a-mi povesti mie cum s-a desfasurat lupta de la Termopile, fara sa tina cont de faptul ca nu pe toti ii interesa in aceeasi masura ca si pe mine si pentru aceste gesturi si-a castigat un loc in galeria ilustrelor persoane pe care le respect enorm, si nu sunt prea multe in viata.
In principiu acum ma intereaza istoria popoarelor antice, si in masura in care veti citi acest post si imi puteti recomanda un material interesant ma voi simti profund indatorat si va raspund de pe acum cu o recomandare a mea. Vizualizati pe Youtube cateva secvente despre istoria anticului oras Cartagina, despre razboaiele punice si ilustrul general cartaginez Hannibal Barca. Imi permit sa anexez si un link in masura in care veti avea curiozitatea sa-mi urmati sfatul: http://www.youtube.com/watch?v=MveyHX7fmfA
Va multumesc.

Un comentariu:

  1. Frate, bine ca pe cand erai tu mic nu se inventase Roma Total War sau cum ii zice, ca altfel....

    RăspundețiȘtergere